Ημερολόγιο Αγώνων

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
2
Ημερομηνία : 2 Δεκ 2018
3
4
5
6
7
8
9
Ημερομηνία : 9 Δεκ 2018
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
31

Εκδρομές - Εκδηλώσεις

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

H Πυροσβεστική προειδοποιεί: Ο Όλυμπος χρειάζεται προσοχή και εκπαίδευση

Κατηγορία
17. Επικαιρότητα: Ελλάδα
Ημερομηνία
16 Δεκ 2017 19:00

«Η ανάβαση ενός μεγάλου βουνού όπως ο Όλυμπος χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, προετοιμασία, εκπαίδευση και σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας Δημοσθένης Αναγνωστάκης, με αφορμή το τρίτο συμβάν που σημειώθηκε στον Όλυμπο και είχε ως αποτέλεσμα ένας ακόμη άνθρωπος, ηλικίας 55 ετών, να χάσει τη ζωή του στη διάρκεια αναρρίχησης.

«Ο Όλυμπος είναι ένα μεγάλο βουνό, το οποίο δεν είναι εύκολο να «κλείσουμε». Δεν επιτρέπεται, άλλωστε, κάτι τέτοιο. Συγχρόνως, όμως, είναι και ένας τουριστικός προορισμός. Επομένως, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και η διαχείριση της αναψυχής επαφίεται σε εκείνους που τον χρησιμοποιούν» εξήγησε ο κ. Αναγνωστάκης.

Όπως είπε, τα ατυχήματα στον Όλυμπο και οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, δεν λαμβάνουν δημοσιότητα, είτε επειδή δεν έχουν ατυχή κατάληξη είτε επειδή δεν έχουν αυτή τη χρονική πυκνότητα. Παρόλα αυτά είναι αρκετοί οι τραυματίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και μέλη των ορειβατικών συλλόγων, οι οποίοι είναι και πιο οργανωμένοι και πιο εκπαιδευμένοι.

«Συνεπώς, όταν ακόμη και εκείνοι που έχουν την κατάλληλη υποδομή τυχαίνει συχνά να κινδυνεύσουν, φανταστείτε πόσο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει για τους ελεύθερους αναρριχητές» σημειώνει ο κ. Αναγνωστάκης, ο οποίος τονίζει πως στην «πράξη φαίνεται πως δεν γνωρίζουν πώς να ερμηνεύσουν τις κλιματολογικές συνθήκες».

«Μπορεί για παράδειγμα, οι κλιματολογικές συνθήκες από τα Πριόνια και πάνω να είναι εντελώς διαφορετικές. Να βλέπουμε δηλαδή στους πρόποδες λιακάδα και άπνοια που μας προδιαθέτει για έναν περίπατο αλλά όταν ανεβαίνουμε υψόμετρο οι συνθήκες αλλάζουν. Πάνω από τα 1000 μέτρα στον ίδιο χρόνο μπορεί να έχει χιονοθύελλα» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή πυροσβεστικής υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας παρόλο που βγαίνουν οδηγίες και δελτία τόσο από τους δήμους, το δασαρχείο και την περιφέρεια, όσο και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, φαίνεται «πως κάποιοι χρήστες του Ολύμπου δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Εμπειρικά επίσης διαπιστώνω ότι γίνεται από πολλούς υπερεκτίμηση στων δυνατοτήτων τους» προσθέτει.

Όσοι ανεβαίνουν στον Όλυμπο πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους κινδύνους, όπως επισημαίνει ο κ. Αναγνωστάκης και να μην ξεχνούν ότι και ο διασώστες που επιχειρούν είναι άνθρωποι που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ενώ και τα κόστη σε κάθε μεγάλη επιχείριση είναι πολύ υψηλά.

«Η Ελληνική Πολιτεία έχει επιλέξει να παρέχει υπηρεσίες διάσωσης και συνδρομής ασφάλειας, ατελώς. Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη όπου γίνεται κοστολόγηση και χρέωση, άλλα δεν χρησιμοποιείται» σημείωσε και πρόσθεσε ότι εκείνο που πρέπει όλοι να γνωρίζουν όμως είναι ότι ο «μηχανισμός καταπονείται και τα κόστη είναι πολύ υψηλά. Σε κάθε επιχείρηση διάσωσης υπάρχει επισφάλεια και για το ανθρώπινο δυναμικό που επιχειρεί». «Λυπάμαι που το λέω» σημειώνει ο κ. Αναγνωστάκης, «αλλά ίσως τέτοια ατυχή περιστατικά να λειτουργήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ας μην προβάλουμε μόνο τις περιπατητικές χαρές αλλά και τους κινδύνους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 

Όλες οι ημερομηνίες

  • 16 Δεκ 2017 19:00

Αναζήτηση

Εγγραφή Newsletter

Σύνδεση Facebook

fb-1-un

'Ερευνα Αγοράς

ΔΕΥΤΕΡΟ

ΠΡΩΤΟ

Τα cookies επιτρέπουν μία σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα  http://trocaderoclub.gr