Ημερολόγιο Αγώνων

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
2
Ημερομηνία : 2 Δεκ 2018
3
4
5
6
7
8
9
Ημερομηνία : 9 Δεκ 2018
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
31

Εκδρομές - Εκδηλώσεις

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο αϋπνία μας κάνει να μην έχουμε θετική ψυχολογία

Κατηγορία
29. Ψυχολογία: Επιλογές
Ημερομηνία
5 Οκτ 2017 18:14

ypnos 1Περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν έχουν αρκετό ύπνο και τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό όχι μόνο επιβαρύνει τη σωματική τους υγεία μέσω καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά πλήττει και την ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διηύθυνε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Ivan Vargas και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognitive Therapy and Research, όσοι στερούνται ύπνου χάνουν μέρος της ικανότητάς τους να έχουν θετική ψυχολογία. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ σοβαρό, αλλά οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η ανικανότητα να σκέφτεται κανείς θετικά είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο αν αφεθεί χωρίς διόρθωση.

“Γενικά, έχουμε την τάση να παρατηρούμε θετικά ερεθίσματα στο περιβάλλον μας”, δήλωσε ο Vargas. «Έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στα θετικά πράγματα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αλλά είδαμε ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την τάση».

Στη μελέτη, ο Vargas και η ομάδα του πήραν 40 υγιείς ενήλικες και τυχαιοποιήθηκαν είτε σε 28 συνεχόμενες ώρες ξύπνιοι είτε σε 8 ώρες ύπνου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε δοκιμασία υπολογιστή που μετρά την ακρίβεια και τον χρόνο απόκρισης τους για να εντοπίσουν χαρούμενα, θλιβερά και ουδέτερα πρόσωπα προκειμένου να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο δίνουν προσοχή σε θετικές ή αρνητικές πληροφορίες.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν έντονη στέρηση ύπνου ήταν λιγότερο πιθανό να επικεντρωθούν στα χαρούμενα πρόσωπα. Δεν εστίαζαν απαραίτητα περισσότερο στο αρνητικό, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να επικεντρωθούν στο θετικό.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης της λύπης και της αίσθησης ότι δεν είναι κάποιος πλέον σε θέση να απολαύσει τα τυπικά πράγματα που παρέχουν απόλαυση, και ο κακός ύπνος μπορεί να πυροδοτήσει αυτήν την κατάσταση.

“Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται συνήθως ως η τάση να σκέφτεται κανείς και να αισθάνεται πιο αρνητικά ή θλιβερά, αλλά περισσότερο από αυτό, η κατάθλιψη συνδέεται με το να αισθάνεται λιγότερο θετικά και ευτυχισμένα”, λέει ο Vargas. “Ομοίως, αν δεν πάρετε αρκετό τον ύπνο, μειώνετε την ικανότητά σας να παρακολουθείτε θετικά τα πράγματα, κάτι που με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να δημιουργεί κίνδυνο για κατάθλιψη”.

Είναι ενδιαφέρον ότι στην παρούσα μελέτη, τα άτομα με ιστορικό συμπτωμάτων αϋπνίας ήταν λιγότερο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της απώλειας ύπνου. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς με ιστορικό συμπτωμάτων αϋπνίας έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε συνθήκες στέρησης ύπνου και έχουν αναπτύξει μεθόδους αντιμετώπισης για τη ρύθμιση της επίδρασης.

Ο Vargas και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο SLEEP 2017, την 31η Ετήσια Συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies LLC, σχετικά με τη συνύπαρξη της αϋπνίας και της αυτοκτονίας, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις αυτοκτονίας και θάνατο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών, σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται ικανοποιητικά.

Η μελέτη έρχεται εν μέσω ενός αυξανόμενου σώματος γνώσεων που συνδέει τις διαταραχές του ύπνου και την κατάθλιψη. Μια μελέτη στο περιοδικό Child Development ενισχύει την κατανόησή μας για τη σχέση μεταξύ χρήσης κινητών τηλεφώνων αργά τη νύχτα, της ψυχικής υγείας και του διαταραγμένου ύπνου, διαπιστώνοντας ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου τη νύχτα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη στους εφήβους και να μειώσει την αυτοεκτίμησή τους.

Πηγή: http://www.healthyliving.gr/


 Δείτε περισσότερες επιλογές άρθρων: http://trocaderoclub.gr/ygeia


 
 
 

Όλες οι ημερομηνίες

  • 5 Οκτ 2017 18:14

Αναζήτηση

Εγγραφή Newsletter

Σύνδεση Facebook

fb-1-un

'Ερευνα Αγοράς

ΔΕΥΤΕΡΟ

ΠΡΩΤΟ

Τα cookies επιτρέπουν μία σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα  http://trocaderoclub.gr